Mira gyógyvíz 700ml

Ár: 350 Ft
db-ot

Mira gyógyvíz 700ml

A "Mira" víz a környező országok legtöményebb glaubersós gyógyvize. Kétszer annyi oldott ásványi anyagot tartalmaz, mint a nagy múltú, világhírű karlsbadi vagy marienbadi víz.

vízA "Mira" glaubersós és egyéb szulfátos gyógyvizek (Hunyadi János, Ferencz József) jelentősége a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Az első vegyi vizsgálatokat Hankó Vilmos végezte 1920-ban, majd a terület alapos átkutatása után 1922-ben foglalta össze ismereteit. Úgy találta, hogy a "Mira" víz a környező országok legtöményebb glaubersós gyógyvize. Kétszer annyi oldott ásványi anyagot tartalmaz, mint a nagy múltú, világhírű karlsbadi vagy marienbadi víz.

A gyógyvíz kitermelésére és palackozására 1923-tól került sor, háromféle összetételben és minőségben. A mindössze 3 méter mély, 3-4 méter átmérőjű, alul hézagosan falazott kutakból a gyermekek és öregek részére kisebb, a felnőttek részére nagyobb koncentrációjú keserűvizet, míg a 4 méter mély kutakból glaubersós vizet termeltek ki. 1969-től a forgalmazó kizárólag a “Mira” glaubersós és a “Mira baby” gyógyvizet termeli. Ezek lényegében csak a töménységben különböznek. Az utóbbi azonos összetételben kb. fele ásványi sót tartalmaz. A kutak természetesen megfelelően le vannak fedve, megvédve a külső szennyeződésektől. Esztétikusan, szépen ívelt ivócsarnokot is létesítettek.

A "Mira" gyógyvíz korábban nagy karriert futott be. Nemcsak hazánkban, hanem külföldön is elfoglalta megfelelő helyét a gyógyszerek mellett. Magyarországon a többi gyógyvízzel együtt még társadalombiztosítási támogatásban is részesült (ötvenes évek). Míg 1926-ban Angliába, Franciaországba, sőt Dél-Amerikába is szállították a “Mira” gyógyvizet, addig 1986-ban már csak Ausztria igényelt időnként kisebb mennyiséget. A kitűnő gyógyvíz minőségrontás és egyéb tényezők miatt a magyar borok sorsára jutott! Csak az utóbbi néhány évben sikerült a minőséget javítani és a többi gyógyvízzel együtt, a legújabb kutatási eredményeket is figyelembe véve, gyógyászati jelentőségüket újragondolni. Nemcsak a kutakat, hanem a palackozókat is korszerűsítették. Megindul az elveszített hazai és külföldi piacok visszahódítása, a feledésbe merült rendkívül értékes gyógyvizek újrahasznosítása. A termelés ismét felfutóban van. 1994. évben 0,8 millió palack került forgalomba.

A “Mira” gyógyvizek nagyon sokoldalúan használhatók a gyógyászatban. Ez azzal magyarázható, hogy a nagy sókoncentráció mellett többféle gyógyhatású anyagot tartalmaznak. Használatuk esetén ezért mindig többféle, komplex hatás érvényesül, melynek különösebb jelentősége van idősebb korban. Ebben a korosztályban ugyanis a gyomor- és bélbántalmak mellett igen gyakoriak a máj-, az epe-, a vesebetegségek és az anyagcsere-zavarok (cukorbetegség). Sokszor ezek egymás mellett jelentkeznek, így egyszerre több betegség kezelésére, illetve megelőzésére is alkalmasak.

Mely betegségekre fejti ki jótékony hatását?

Tekintettel arra, hogy Magyarországon még két hasonló összetételű, a “Mira” vizektől is nagyobb múlttal rendelkező gyógyvíz van forgalomban, így a “Hunyadi János” és a “Ferencz József” keserűvizek, gyógyhatásukban is sok az egyezőség. Ezért azokat is itt írjuk le.

Mindhárom gyógyvíz glaubersót (nátriumszulfátot: Na2SO4) és keserűsót (magnéziumszulfátot: MgSO4) tartalmaz. A “Mira” glaubersós gyógyvíz összesen 12,5 g-ot, a “Ferencz József” keserűvíz 25,5 g-ot, a “Hunyadi János” keserűvíz 30 g-ot literenként. A “Mira” vízben kevés a keserűsó (6:1), ezért íze sós, a két utóbbinál a keserűsó aránya többszörös, ezért azok íze keserű.

Mindhárom gyógyvíznek van tehát két közös tulajdonsága: a nagy sókoncentráció és a nagy szulfáttartalom. Ezekből ered a közös gyógyhatásuk is: a hashajtó hatás. E gyógyvizeknek még számos gyógyászati jelentősége van, a terjedelem korlátozottsága miatt azonban e cikk keretében csak a hashajtó hatással foglalkozunk. A hashajtó hatás az említett gyógyvizeknél természetes biofizikai és biokémiai folyamat eredménye.

A biofizikai folyamat a közismert “ozmózis” jelenségen alapszik, melynek lényege, hogy a folyadékok áramlása egy félig áteresztő (szemipermeábilis) hártyán mindig a töményebb koncentráció irányába történik azzal a sajátossággal, hogy a nagyobb átmérőjű ionok, illetve molekulák (szulfát, foszfát stb.) nehezebben (kisebb sebességgel) jutnak át a hártyán, mint pl. a hidrogén- és hidroxilion, tehát a víz vagy a kálium- és a nátriumionok.

vízMindenki megfigyelhette – a száraz bab duzzasztása erre iskolai példa –, hogy a magvak víz hatására megduzzadnak. A magvakban lévő sejteket ugyanis félig áteresztő hártya veszi körül, bezárva az ott lévő ásványi sókat és egyéb sejtalkotó molekulákat. A sejtalkotók miatt a száraz bab töményebb mint a közönséges víz, ezért ez beáramlik a sejtekbe, duzzasztva azokat olyannyira, hogy az így keletkezett “ozmózis nyomás”, ha a palack kellően le van zárva, azt szétfeszíteni képes.

Hasonló jelenség játszódik le akkor, amikor az említett gyógyvizek tömény sóoldatait juttatjuk szájon át a belekbe. Vagyis felszívódás nem történik. Sőt a normális jelenségtől eltérő, ellentétes folyadékáramlás indul a béltartalom felé. A folyadék (testnedvek) áramlása a környező szövetekből, azok besűrűsödése révén valósul meg. A bélsár felhígul olyannyira, hogy a székrekedést megszünteti.

A hashajtó hatás teljes kifejlődésének azonban van még egy másik összetevője is. A belekben jelenlévő szulfátionok esetében ellentétes biokémiai folyamat játszódik le, mint a természetben. A természetben lezajló oxidációs folyamatok révén ugyanis a kén és vegyületei, így például a kénhidrogén és a pirit végül lassú folyamat eredményeként is szulfáttá oxidálódnak. Így képződnek a szulfátos gyógyvizek is.

Az élőlényeknek, így az emberi szervezetnek is megadatott az a képessége, hogy a természete folyamatokat biokémiai úton, biokatalizátorok segítségével visszafordítsa. Ez a jelenség játszódik le a belekben, amikor a szulfátionok redukálódnak, s közben kénhidrogén keletkezik. A kénhidrogén az a legtermészetesebb vegyület, amely a beleket izgatja. Ennek következtében erőteljes bélmozgás indul be (perisztaltika) és a béltartalom továbbítódik.

Az elmondottakból következik, hogy a fent említett gyógyvizek a hashajtásnál felülmúlhatatlanok más patikaszerekkel.

Dr. Bartus József
szakgyógyszerész

 

Szállítási idő: 2-7 nap
Kosár
Az Ön kosara üres.
Legutóbb nézett termékek

Legutóbb megnézett termékek:

Legnépszerűbb termékek